Cu profesorii la interviu

Octombrie 14, 2006

Imi doresc profesori care sa-si propuna sa atinga anumite probleme, sa fie destul de matematici in expunerea problemei de curs, sa-si propuna sa rezolve ceva in fiecare curs.
Nu e de ajuns sa vii la catedra si sa incepi sa vorbesti in cuvinte mari. Nimic parca nu are un inceput si un sfarsit. Totul e o poveste, care s-ar putea intinde si pe anul 3 (noroc ca nu mai facem 4 ani). Fiecare curs e o continuare la cursul anterior. Nu intelegi care e problema care incearca sa o rezolve, cand trece la o alta problema, care sunt ideile de baza, care sunt fondatorii, ce merita de notat, ce merita de citit din curs si din alte carti legate de aceasi problema.
Faptul ca primim o lista de carti, nu inseamna mai nimic. Fiecare carte ar trebuie sa lamureasca o problema din curs..si nu pur si simplu “ca asa trebuie”. Ca doar nu citim romane politiste. Trebuie sa existe o ordine si aici.
Aveam profesori la liceu care stiau perfect ce aveau de facut pentru fiecare ora. Nimic nu era o intamplare, povesti, amintiri..nu ieseau de la clasa pana cand nu isi terminau ce aveau de spus. Totul avea o ordine, pentru ca profesorul avea o ordine in exprimare si in gandire.
Iar asta presupune sa inveti in continuare si sa-ti faci temele in ficare zi, nu doar noi, studentii.

Anunțuri

10 Responses to “Cu profesorii la interviu”

 1. Horia Says:

  mai, costine….tu ai cautat mereu un profesor model aici, dar se pare ca ai fost mereu autodidact 🙂

 2. manoland Says:

  da, profii de liceu au o programa destul de stricta pe care trebuie sa o acopere si respecte. au planuri de lectii (unii dintre ei), au si experienta (iar unii dintre ei). in plus, predau materii separate de cele ale colegilor (mate nu se pupa cu limbile straine, care nici ele nu au treaba cu chimia), de asta trebuie sa isi faca ei treaba pe felia lor, pentru ca nu are cine altcineva. nu mai au seminarii/stagii in care sa acopere niste goluri.

  stiu de la mama ce chin e sa nu termini intr-o ora materia pentru ora respectiva. iti da peste cap tot programul orei urmatoare si totul se propaga apoi in lant.

  ar fi multe de spus…

 3. costinoane Says:

  Crede-ma, faptul ca programa e destul de stricta nu e o conditie, pentru a fi ordinat in exprimare si in gandirea. Stiu si eu de la tata, care mi-a fost profesor, e destul de greu sa te incadrezi la timp cu lectia.
  Faptul ca acum nu mai ai o ora, si ai doua, asta nu cred ca schimba abordarea. Nu vad de ce aici ar fi admisa o altfel de abordoare, numai pentru ca se li se dea ceva de facut si seminaristilor?
  Iar asta depinde in primul rand de tine, ca profesor…

 4. manoland Says:

  tocmai, e o lipsa de responsabilitate si de tragere la raspundere a profilor universitari.

  zambesc ca vad ca avem amandoi experienta unui prof de liceu in familie. strictetea programei e o conditie totusi necesara, dar nu suficienta.

  de altfel, ce sa te astepti de la profesori care au scris ultima carte de curs pe cand eram inca republica socialista? eu ma bucur ca am reusit sa termin medicina cu destui neuroni intregi spre a fi arsi pe alte meleaguri. am avut ingrozitor de putini profesori de care sa imi fie dor, pe care sa imi placa sa ii intreb ceva. multora nu le-as da nici buna ziua acum.

  conteaza parerea mea pentru ei? prea putin.

 5. costinoane Says:

  De fapt, problema e urmatoarea: invatamantul romanesc sufere de o identitate, si pluteste din inertie.
  Uita-te in jur, lipsa de educatie e pregnanta. Iar asta spune mult despre tot invatamantul romanesc.

 6. manoland Says:

  Invatamantul sufera de multe lucruri. Lipsa de identitate si de viziune e doar una dintre bube.

  Ne place sa ne imbatam cu faptul ca avem olimpici internationali si nu stiu cati studenti la univ. de top din vest, dar nu vedem ca nu e decat un mic procent. In acelasi timp, perlele de la probele scrise de romana ne amuza, dar atat. Ca e Vacanta Mare, ca e un absolvent de liceu, importanta e gluma, nu ce sta in spate.

  In acelasi timp, nu stiu daca ne permitem luxul sa ne preocupe starea sistemului, atata timp cat trebuie sa ne vedem de interesul propriu mai intai. Suna egoist, dar e pragmatism. Ce te vezi facand dupa absolvire?

 7. costinoane Says:

  De acord.
  P.S.As vrea sa intru in „industria” de advertising.

 8. manoland Says:

  de la noi sau de afara? uite, coincidenta face sa am o astfel de discutii prin comentarii cu o absolventa de regie de film, care lucreaza in publicitate. poti citi mai multe la http://slowdeephard.wordpress.com/2006/10/17/despre-cum-alespre-cum-alegem-joburi-pe-care-le-uram/

  e doar o dorinta sau ai deja incercari in acest sens? inteleg ca esti in anul al II-lea. mai ai anul asta si pe celalalt, timpul zboara foarte repede.

 9. Oane Costin Says:

  E greu de visat sa ajung la o agentie din afara. E greu sa ajungi si la o agentie puternica din Romania, cum ar fi Leo Burnett, Macan Ericson etc. Trebuie sa arati ceva mai intai, si asta ma straduiesc sa fac.
  E o meserie frumoasa, fiecare clinet e o provocare..dar incep sa cred ca aceasta industrie e in cadere, desi se face uz de ea.

  1. M-am clificat in finala de la Olimpiade Comunicarii, sectiundea Adveritising, alaturi de echipa mea, „Imagine”.
  2. Am facut pratica intr-o agentie.
  3. Am realizat o serie de proiecte, pt departamentul de BTL, la o firma. Inca mai am..
  4. incerc sa urmaresc cam tot ce se pterece in acest field. Poate si cu cursul de publicite de la fac, sper sa patrund in sitem. Promit multe..vreau sa cred

 10. manoland Says:

  ok, e un inceput. dar asta e singura industrie in care si-ar gasi locul un absolvent al acestei facultati? voua ce vi se spune la cursuri, ce fac cei care au absolvit pana cum?

  mi se pare o intrare intr-o nisa mult prea ingusta.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: