UN OM INFORMAT este UN OM MAI TRIST

Ianuarie 13, 2008

Sa devii mai dezinformat poate fi o alegere desteapta. Sa te lasi expus la toate sursele de informare TV este in lumea de azi un handicap ca oricare altul. In acest eseu vreau sa arat cate neajunsuri poate sa-ti aduca informatiile emise de televizunile particulare romanesti, la ce e buna pasivitatea sau lipsa de informatie si, mai ales, cum poti s-o dobandesti.

Ma pastrez doar la rolul de observator al mass-mediei romanesti din jur, desi, in ultima perioada, am refuzat sa mai urmaresc buletinele de stitri, singurul motiv ramas pentru a ma mai uita la televizor.

Din 1995, de cand a aparut prima televiziune particulara, odata cu ea am importat si conceptul de „breaking news preluat din afara. Din punctul meu de vedere, acest concept preluat este prost aplicat in Romania, deoarece ponderea prezentarii realitatiilor negative este covarsitoare fata de realitatiile cu pondere pozitiva. Sunt multe exempele din mass-media care vin sa intareasca acest lucru, pentru ca mass-media, din pacate, asa a ajuns sa fie. Si am sa povestesc un singur exemplu de acest gen: „Intamplarea este din anul 2006, cand televiziunile aveau ca titlu <Romania sub ape>, perioada in care, asupra Romaniei s-au descarcat cantitati mai mari de apa decat de obicei. Este adevarat ca unele zone erau predispuse la inundatie, dar sa vii cu titlul absolut generic „Romania sub ape” este exagerat. La mine in oras nici nu a fost vorba de inundatie, desi in buletinul de stiri al unei televiziuni apaream ca zona afectata de inundatii. Revenind, la unul din posturile TV, era prezentat un cadru in direct, in care un reporter aflat intr-o barca transmitea catre post, faptul ca orasul „X” se afla sub ape. Modul cum era filmat, dar si imaginile pareau foarte convingatoare, pana cand in cadru apare un automobil. Ce este interesant este faptul ca nivelul apei nu depasea jumatate din inaltimea rotii masinii”. Acesta forma de a dramatiza o realitate prezentandu-l pe reporter intr-o barca m-a indignat simindu-ma ca un om pacalit, furat, dar mai ales trist.

Ca sa nu mai vorbesc de celebrul jurnal de stiri de la ora 5, unde auzim si vedem doar crime, violuri, in general doar nenorociri. Ajungi sa crezi ca scopul mass-media este sa devii trist si ingrijorat despre o realitatea pe care nu o mai cunosti. Sa fii trist, e o vocatie. Si e cel mai simplu lucru din lume. Preferam sa fim trisiti si obsedati de o stare pe care nu ti-o poti defini. Aprope ca zambetul este un afront la tristetea nationala.

Mass-media te incarca negativ. Este adevarat ca s-a incercat si o schimbare de perspectiva de genul emisiunii ”Am intalnit si oamenii fericiti”, gen de emisiune care vrea sa echilibreze balanta, facand un show de televiziune de cele mai multe ori cu o singura persoana. Acest gen de emisiuni sunt incercari firave, este taxata mereu de privirile uimite ale unor oameni care pun imediat etichete. Nici nu e de mirare sa te mai indoiesti ca mai exista si asa ceva, dupa ce auzi doar un singur gen de stire. Ce ma intriga este ca alegem sa fim acri pentru ca ne place sa ne imbatam in tristete, dar si cel mai comod. Cand aflam o stire trista fie esti lasat in pace sau, dimpotriva, iesi mai mult in evidenta.

Se spune ca mass-media difuzeaza in functie de ceea ce cere publicului si de ceea ce se vinde. Am mare indoieli ca asa e, dar daca e adevarat e foarte trist. Daca am putea educa „cererea” atunci „oferata” va fi mai de calitate? O solutie chiar am vazut-o, si anume campania sociala „nu iti abandona copilul in fata televiziunii” cred ca poate fi un bun semnal de alarma pentru parinti, ca nu tot ceea ce este la televizor este educativ. Informatia trebuie filtrata, selectata, cu alte cuvinte presupune o anumita pregatire. O solutie reala si chiar aplicabila este CNA. Singurul organ care in momentul de fata e in masura sa poata schimba cu adevarat ceva. Acest organ trebuie sensibilizat de catre publicului pentru a putea actiona intr-un fel, pentru ca, pana una alta si datorita acestui CNA avem programele astea.

Pana cand campaniile si CNA-ul vor ajunge sa schimbe ceva, indemnul meu catre public este: „fiti selectiv in tot ceea ce vedeti si cititi” ! Insa pentru a putea fi selectiv trebuie sa ai gust. Iar gustul se formeaza printr-o educatie temeinica.

Anunțuri

2 Responses to “UN OM INFORMAT este UN OM MAI TRIST”

  1. Phoebs Says:

    Corect, de acord cu tot ce ai zis. Totusi, CNA-ul e perceput de multa lume negativ, ca un organ care pune restrictii si te cenzureaza. Nici eu nu ma mai uit la TV, la stirile de la 5 nici nu m-am uitat vreodata. Pana la urma, fiecare alege la ce se uita, in functie de ce vrea sa vada si cum vrea sa se simta. Eu aleg doar filme bune sau ceva care sa ma distreze. Vezi, depinde ce cauti…

  2. anaAyana Says:

    Tot la ştiri mă mai uit şi eu, la cele de dimineaţă, pe fugă. În rest TV este deja ceva ce ocupă loc inutil în cameră.

    Inmformaţiile le caut acolo unde cred eu că sursa e de încredere. Au trecut vremurile când luam totul de-a gata.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: